Maisto gaminimas

Sriubos su šviežia mėsa verdamos 1,5 — 2 valandas, sriu­bos su žuvimi ar mėsos konservais — 40 min. — 1 val., vege­tariškos — priklausomai nuo to, iš kokių produktų — nuo 15 min. iki 1 valandos. Laikas skaitomas nuo skysčio už­virimo pradžios.

Makaronai ir kiti miltų gaminiai dedami į verdantį bul­joną arba vandenį (50 g į 1,5 l skysčio) ir verdama 12 — 15 minučių. Kruopos taip pat dedamos į verdantį buljoną: manų — 1 šaukštas į 1,5 l skysčio, ryžių — 1 — 2 šaukštai. Sriubą reikia maišyti, kad kruopos nenusėstų ant dugno ir neprisviltų. Ryžių kruopos verdamos 25 — 30 minučių. Jei sriuba verdama su mėsos konservais, ryžiai dedami pirma. Perlines kruopas reikia dėti į šaltą vandenį ir virti 40 — 50 minučių. Geriausia perlines kruopas prieš verdant apie dvi valandas pamirkyti šaltame vandenyje.

Šviežios bulvės verdamos 25 minutes: dėti į verdantį buljoną ar vandenį.

Mėsos konservus reikia dėti į verdantį vandenį ir virti 15 – 20 minučių. Verdant mėsos sriubą, pirma į puodą de­dama mėsa, o po to, į verdantį vandenį — daržovės.

Verdant žuvies sriubą, pirma dedamos daržovės, o vėliau žuvis, nes priešingu atveju žuvis gali per daug suvirti.

Šviežių grybų sriubą reikia virti ilgiau, kad grybai ge­rai išvirtų.

Pagamintą sriubą patartina užpilti paspirgintais miltais arba smulkiai supjaustytais ir paspirgintais svogūnais arba užbalinti grietine. Reikia žiūrėti, kad pastatyta ant laužo virti sriuba būtų uždengta dangteliu. Neuždengta sriuba ilgiau verda ir, be to, gali pakvipti dūmais. Nekabinkite puodo per aukštai — nebus išnaudojama šiluma, ir per že­mai — blogai degs ugnis. Didelis indas kabinamas 60 — 65 cm, mažas — 30 — 35 cm nuo ugnies. Indo dugną, prieš ver­dant valgį, patartina ištrinti žvakės vašku; tuomet žymiai lengviau jį nušveisti. Nevirti valgio cinkuotuose induose.

Verdant valgį, nekurti labai didelės ugnies, nes ji nebus tinkamai išnaudota ir valgis greit prisvils. Gerai verda, kai atsiranda stambesnių raudonų anglių, kai liepsna viduti­niška, pastovi ir dega be dūmų.

Nekaiskite valgio, kol ugnis gerai neįsidegė, nes valgis pakvips dūmais. Dėl tos pačios priežasties valgiui virti ne­kūrenkite laužo drėgnomis ir žaliomis malkomis. Geriausia dega ir daugiausia šilumos duoda 3 — 5 cm storio šaku­tės, — storesnes suskaidykite. Gerai dega ir daug šilumos duoda pušis, eglė, beržas, alksnis, uosis, lazdynas, skirpstas.

PALIKTI KOMENTARĄ

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia