Maisto produktų pirkimas ir pakavimas

Nemažas darbas yra supirkti maisto produktus, bet ne mažiau svarbu ir juos sudėti, supakuoti, kad netektų po kelių žygio dienų išmesti. Blogai supakuoti produktai grei­tai nustoja maistingumo, susitrina ir sugenda.

Šiame įraše pakalbėsime apie tai, ką pirkti, kaip sudėti ir vartoti produktus.

Visam žygio laikui patartina paimti cukrų, miltus, ry­žius, įvairias kruopas, makaronus, kompotus, koncentratus, konservus, rūkytą dešrą, kumpį, lašinius, olandišką sūrį, kakavą, kavą, arbatą, druską, prieskonius. Pirmai ir antrai dienai paimti duoną, pyrago gaminius, sviestą. Visų kitų produktų, kaip sviesto, pieno, grietinės, kiaušinių, mėsos, daržovių ir vaisių visada galima nusipirkti vietoje, šviežių. Neimti į žygį per daug maisto produktų, ypač pėstiesiems, nes sunku nešti. Imti tik tokius produktus, kurių sunku arba negalima gauti kelyje.

Nepakuokite maisto produktų į popierinius maišelius, nes jie greitai suplyšta. Pakuokite į medžiaginius maišelius, skardines ir dėžutes.

Parduotuvėse yra įvairių rūšių maisto koncentratų. Koncentratai patogūs tuo, kad iš jų galima greitai ir leng­vai pagaminti valgį. Be to, koncentratai yra lengvesni už kitus maisto produktus, gerai įpakuoti ir pakankamai maistingi. Vasarą, atidarius dėžutę, konservus reikia tuojau suvalgyti nes jie greitai genda.

Kruopas ir miltus pilti į medžiaginius maišelius, o ma­karonus — į kartonines dėžutes, nes maišeliuose jie susitrina. Duonos į žygį, kaip jau buvo minėta, paimti 2—3 dienoms, nes ji greitai sudžiūsta ir sutrupa. Sūrį imti tik riebų, ne mažiau 40% riebumo, ir nepjaustytą, nes supjaustytas greitai džiūsta. Rūkytą mėsą taip pat imti nepjaustytą. Sūrį ir mėsą vynioti į pergamentinį popierių.

Didelės reikšmės žygyje turi cukrus ir šokoladas (gliu­kozė). Nuvargus patartina suvalgyti 30—40 g cukraus, šo­kolado arba tabletę gliukozės. Tai gera priemonė atstatyti jėgoms. Cukrų imti smulkų ir supilti į neperšlampamą medžiaginį maišelį. Šokoladas sudedamas į kuprinės šoni­nes kišenes. Sausainius į žygį imti tik dėžutėse. Sausai­niai yra maistingi, skanūs ir patogūs. Patartina į žygį pa­imti duonos džiūvėsių.

Karamelės ar saldainius imli tik šaltmėtinius, vaisinius ar rūgščius. Saldainiai sudedami į skardines dė­žutes.

Sumuštinių reikia imti tiktai vienai dienai, nes jie greitai susitrina bei sudžiūsta.

Sviestas bei taukai dedami į nedūžtamą indą su užsuka­mu arba sandariai užsidarančiu dangteliu. Riebalai dedami į kuprinės kampą dangteliu į viršų, o jei galima — į kupri­nės kišenę.

PALIKTI KOMENTARĄ

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia